Sunday, July 3, 2016

Hyydykettä

Keittelinpä tässä hieman hyytelöä...

 Tarveaineet ei kyllä olleet ihan tavallisemmasta päästä: liivatetta kyllä, mutta muuten glyseriinä ja isopropyylialkoholia (olisko suomeksi denaturoitu sprii? en tiedä noita nimityksiä).

Ensin jauhemainen liivate sekoitetaan (huoneenlämpöiseen) glyseriiniin. Loppuvaiheessa massa alkaa olla liian sakeaa, silloin voi jatkaa seosta hieman vedellä. (Joka pihistetään ohjeeseen menevästä vesimäärästä.) Jos massa jää rakeiseksi, ei hätää, katso vaan että pahimmat kokkareet tulee rikottua. Sitten lisätään alkoholi ja loppu vedestä ja keitetään hiljaisella levyllä samalla hämmentäen kunnes sakenee.

Massa kaadetaan käsittelemättämälle levylle, itse käytin lasagnevuokaa. Tässä kuvassa hyytynyt massa, jossa hieman aaltokuviota läheisen jääkaapin tärinästä. Jos virheitä sattuu, voi massan sulattaa ja valaa uudelleen.

Mikä kumma resepti tämä on? Gelli-levyhän se on. En ole raatsinut hankkia, kun en tiennyt pitäisinkö puuhasta. 8.5 x 11.5 tuumaisen (21x29cm) kokoisen levyn tarvikkeet tulivat maksamaan parikymppiä. (vrt. valmiisiin, himpun tätä isompi levy maksaa yli 80€)
Massasta olisi voinut tehdä kolme eri kokoistakin, esim. pienen suorakaiteen, pienen pyöreän ja keskikokoisen suorakaiteen, mutta ajattelin ensikertalaisena tyytyä yhteen isoon.
Tässä tarvikkeet: 18 pussia jauhemaista liivatetta ('a 9g), 125ml glyseriiniä, 125 ml isopropyylialkoholia, 5dl vettä.
Kaadetaan yhteen isoon tai moneen pieneen vuokaan ja asetetaan viileään, tasaiseen paikkaan kuivumaan. Ei jääkaappiin. 4 tuntia on kuivumisaika, mutta odotin varmuuden vuoksi yli yön. Valmista levyä voi leikata myös pienemmäksi.

My first time Gelli printing, using my new, self made Gelli plate.


Ensin sekoitin keltaista, sitten turkoosinvihreää ja kolmanneksi pinkkiä. ja tein niistä vedoksia erikseen. Enkä tykännyt niistä mistään.
Kun sitten painelin tulostepaperia ottaakseni viimeiset värit pois, yllätys yllätys - tästä pohjasta tykkäsin! Värit on ihanasti sekoittuneet.

Lisäsin pilkkuja pohjaan. Tekstit on itselleni, psyykkaamaan. Kyllä varmaan vielä opin gelliplaten salat! Ei kannata heti hylätä vaikken tuloksista tykännytkään! Vuoden kuluttua olen iloinen että ryhdyin!
Ja muistutuksena vielä: Odotettavissa seikkailu!

Otan tällä työllä osaa P*skishaasteeseen. Rivi: vihreä - x (gelliprintti) - pilkkuja.

4 comments:

 1. Alice, die sind sooo lieb und einfach wunderschön! Toll gemacht! Ganz toll!! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Danke! Mein erstes Mal beim Gelatindruck.

   Delete
 2. Aivan mahtavia kortteja taasen!!!!

  ReplyDelete